Остава ръчното броене на бюлетините, увеличават се членовете на ОИК-София

16:54, 18 апр 16 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правната комисия отхвърли предложението на реформатора Димитър Делчев от ДБГ бюлетините да се броят машинно. То бе провокирано от това да не се стига повече до ситуации като в "Арена Армеец" на последните местни избори, когато преброяването продължи два дни след вота. 

Одобрено обаче беше предложението на ГЕРБ, с което се увеличиха членовете на столичната общинска избирателна комисия от 19 на 39. В общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще станат от 10 и на 27. 

С така отхвърления текст на второто четене на промените в Изборния кодекс се оказва, че в крайна сметка се запазва ръчното броене на бюлетините и попълването на протоколите.

Методът, по който щеше да става машинното преброяване е като след отваряне на урната, машината за преброяване да се включва от технически сътрудник, а след това председателят на комисията да изважда бюлетините една по една, да прочита волята на избирателя и да я поставя в машината. След това машината трябваше да отчита вота, като визуализира получените данни на екран, видим от всички членове и присъстващите в помещението. 

Така, когато приключи машинното преброяване, се отпечатва електронен протокол, съдържащ броя на недействителните гласове, броя на получените от всяка партия, коалиция или независим кандидат гласове, включително и получените преференции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама