ВиК - Благоевград стана оператор на Асоциацията по ВиК в Пиринско

17:50, 18 апр 16 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ВиК - Благоевград стана оператор на Асоциацията по ВиК в Пиринско. Днес между дружеството и Асоциацията в лицето на председателя й Бисер Михайлов беше подписан договор за експлоатация, стопанисване и поддръжка на ВиК инфраструктурата на територията на общините - членки.

Освен това водното дружество се задължава да осигури и ВиК услуги на жителите на тези общини.

"ВиК секторът отдавна се нуждае от реформа. Макар и бавно тя върви и скоро ще има високи резултати. Това е първата стъпка към реформата", заяви областният управител Бисер Михайлов.

Той изрази надежда общините, които до този момент не са се включили в асоциацията - Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни да го направят, защоото в противен случай областта няма да има възможност да се възползва от европари.

"Водили сме преговори с четиримата кметове като искам да изразя убеденост, че макара и по-късно ще успеем да консолидираме общините в областта така, че да имаме един оператор в областта, което е необходимо условие за финансиране с европейски средства на ВиК Асоциацията“, коментира още губернаторът и допълни, че в момента на територията на областта има пет ВиК дружества. 1 е държавно - ВиК - Благоевград, 1 е смесено, а 3 са общински.

Капиталовите инвестиции ще са минимум 21 000 061 лева без ДДС. Целта е до края на срока на договора да се намали с 35% загубата на вода. Контрактът е за 15 години и през това време ВиК Благоевград ще оперира с 82 водоизточника, 374 километра канализационна мрежа и 365 километра инфраструктура.

Управителят на дружеството инж. Росица Димитрова заяви, че тези 21 милиона са крайно недостатъчни. Въпреки това ръководеното от нея предприятие ще направи всичко възможно  да оправдае гласуваното доверие. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов пък бе категоричен, че дори общините Петрич, Сандански, Кресна и Струмяни да се включат в асоциацията програмният период до 2020 година ще трябва да бъде забравен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама