Има съмнения за заразени с нодуларен дерматит животни в Пловдивско

18:09, 18 апр 16 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има съмнения за наличие на болестта "Заразен нодуларен дерматит" (Lumpy skin disease) в село Добри дол, община Първомай, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Взети са проби, които в момента се изследват.

Заболяването засяга едрите преживни животни и до момента са обявени шест огнища на болестта в областите Стара Загора и Хасково. Екипи от Областните дирекции по безопасност на храните извършват дезинсекция около фермите в констатираните огнища. Целта е да се намали максимално популацията от кръвосмучещи насекоми, които са главен преносител на заразата.

Създадена е рестриктивна зона в южната част на България, включваща цялата територията на област Пловдив, както и областите Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град, където е наложена забрана за всякакви движения на едри преживни животни (ЕПЖ) и продукти от тях.

Изключения се правят само за едри преживни, предназначени за клане и след специално разрешение от Централното управление на БАБХ. Извършват се всекидневни клинични прегледи на всички стада в общините с констатирани огнища. Два пъти седмично се провеждат клинични прегледи на животните на територията на рестриктивната зона, а веднъж седмично - във всички други области на България.

Заболяването се разпространява посредством директен контакт, индиректно, както и с различни насекоми. На практика е невъзможно да се опазят от заразяване животните при проникване на вируса във фермата. В тази връзка най-важната предпазна мярка е недопускане появата на заразата в самата ферма, което най-често се дължи на нерегламентирани придвижвания на животни. За свеждане на риска до приемливи нива следва стриктно да се избягва закупуване (или приемане във фермите) на животни с неясен здравословен статус, както и животни с неясен произход. Всяко посещение във фермата на транспортни средства, превозващи животни, прекупвачи, други фермери крие потенциален риск от пренасяне на заразата, напомнят от БАБХ.

Заболяването при конкретно животно започва с треска, загуба на апетит, рязко намаляване на млеконадоя, а след 1-2 дни се появява и изрив (подкожни възелчета с размери от грахово зърно до орех), който постепенно обхваща цялото тяло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама