Столична община предлага решение за рушащите се паметници на културата

18:38, 18 апр 16 / Култура 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственикът на сграда - паметник на културата, ще може да сключва договор с общината, за да бъде ремонтирана със средства от различни фондове. Toва ще предложи Столична община, за да бъде решен проблемът с рушенето на сгради паметници на културата, съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов пред БНР. Условието е, че след ремонта, обектът трябва да бъде предоставен за ползване за обществени цели. Чобанов даде за пример къщата на Яворов, къщата на Фингов и Захарна фабрика.

"Вече са факт от последните дни нови глоби, които ще ги оповестим при първа подходяща възможност. Става дума за налагане на максималната санкция от 100 000 лева на собствениците на някои такива сгради. Внесли сме три сигнала до момента: за къщата на Фингов, за къщата на Яворов и за Захарна фабрика", каза още зам.-кмета по култура, образовние и спорт.

По думите на председателят на ГЕРБ в общината Малина Едрева се обсъжда и вариантът да се направят нормативни и законодателни промени,. Целта ще бъде Столична община да може да придобива собствеността върху къщите – паметници на културата, ако собственикът им не изпълни проект за възстановяване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама