Творци на протест: С "Винету" и "Батальона се строява" Борисов ще ни обърне внимание (снимки)

18:45, 18 апр 16 25 1799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки творци от различни изкуства протестираха пред Министерски съвет. Недоволството беше под наслов "Да спрем унищожаването на българската култура" .

Сред исканията на протестиращите са незабавно изпълнение на Закона за хазарта, който изисква 10% от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд "Култура"; незабавни промени в Закона за меценатството; отмяна на правителственото постановление, което дава право на министъра на културата да преобразува осем културни института.

„Излезнали сме на протест, защото културата е нещо, което управляващите не разбират какво е. Ако ги попитаме какво е изкуство, какво е култура, защо трябва да го има, те няма да могат да ни отговорят“, каза кинорежисьорът Цветодар Марков пред София Topnovini.bg. По неговите думи резултатът от това е, че хората нямат допир до изкуство и култура.

Според Марков творците също са виновни, защото „не са представили или заснели Винету (литературен персонаж от романите на германския писател Карл Май, бел.авт.) или някой хор не е сложил в репертоара си „Батальонът се строява“ (музикален хит на група „Южен вятър“, бел.авт.)“. Тогава министър-председателят Бойко Борисов може би е щял да види нещо, което творците са направили, отбеляза той и допълни, че премиерът не ходи на театър и на изложби.

„Ако детето не знае какво е куклен театър, как ще бъде отгледано? Ако в града няма библиотека или място, което да се види, освен магазина, дискотеката и кметството, човек ще иска да се махне от този град“, каза още той.

Сред подкрепящите протеста бяха и певици и танцьори от ансамбъл „Филип Кутев“. Според тях протестът за опазването на културата е заявка за промяна към по-добро, а не просто отлагане и закърпване на проблеми.
Напишете коментар
Коментари: 4
1 GrantBub 04:09, 12 ное 20

Казан фризьорски услуги https://fwstyle.pro

2 Rufusnutty 05:15, 21 яну 21

AutoCAD видео уроци

3 Keted 17:59, 17 юни 21

Индивидуальные 4g мобильные прокси для социальных сетей гео Казань ротационные, динамические

4 Keted 11:57, 09 авг 21

Ротационные мобильные 4g прокси в Казани от компании PROXYSPACE

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама