Шумен се зареди с пролетно настроение с откриването на Великденския базар (снимки)

19:02, 18 апр 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шумен посрещна пролетта и предстоящите празници тази вечер с много настроение при откриването на Великденския базар.

Момчетата и момичетата от ансамбъл “Мадара” върнаха духа на възрожденския Шумен, като пресъздадоха част от пазарната атмосфера на миналите времена.

Момче с тъпан приканваше гражданите да се включат в пазаруването, месеха се козунаци, продаваха се захарни петлета и мента, а малчуганите можеха д асе качат на гърба на магаре.

Ентусиазмът им бе много заразителен и мнозина шуменци са заловиха на хорото, което се изви в центъра на града.

Пролетният базар бе открит официално от заместник-кмета на Шумен Найден Косев. Той поля пространството пред базара с вода от менче с вода и отчупи парче от пита след което се разходи из него.

11 къщички ще радват шуменци почти месец. От тях шуменци ще могат да си купят козунаци, великденски украси, играчки, сувенири. По време на базара всеки ще има възможност да разгледа тематични изложби и да участва в прояви, организирани от детски градини, представители на Камарата на занаятчиите и други. За конаманите има и 6D кино.

В пешеходната част на площада, до Регионалния инспекторат на образованието, е монтирана и сцена. Първи на нея стъпиха танцьорите от ансамбъл “Мадара”. Под открито небе, всяка вечер от 18 часа до 28-ми април от нея празнично настроение ще създават местни и гостуващи формации.

Атракционното влакче, което бе пуснато по Коледа, се завърна в  Шумен. То ще потегля от хотел "Мадара" и ще се движи до кино "Херсон". За да се осигури безпроблемно придвижване до Руския паметник, се налага да се освободи част от паркинга пред пл. "Кристал". Броят на паркоместата обаче няма да се намали драстично, съобщи Найден Косев. Туристическото влакче ще вози шуменци и гости на града до късна есен. Най-малките пътници до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно. Те трябва задължително да бъдат придружавани от възрастен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама