С 20% по-малко мигранти за началото на 2016 г., по данни на МВР

22:35, 18 апр 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Потокът от мигранти за първите три месеца на 2016 г. е намалял с 20%. Това каза зам.- министърът на вътрешните работи Филип Гунев по БНТ. Данните са от официалната статистика на МВР.

Причините за спада според Гунев са усилията на Турция, които тя полага за справяне с мигрантския поток. Докато преди месец оттам в Гърция влизаха около 2 хиляди души, сега влизат по 200, обясни зам.-министърът.

Към момента по думите на Филип Гунев няма опасност мигрантите да тръгнат към България, защото има създаден европейски механизъм за релокация, за преместване на мигрантите в европейски страни. Тези страни имат отговорност да преместят близо 100 хиляди души от Гърция в други райони на Европа и на всички бежанци се предлага да изберат този вариант.

Зам.-министърът на вътрешните работи обясни още, че ако някой гражданин в граничните райони забележи нарушене, тои трябва веднага да сигналзиира на МВР. Гунев каза още, че който задържи мигрант и му провери документите, вече е направил две закононарушения. Той припомни, че единствените, които имат право дапатрулират и да задържат мигранти по границата са органите на МВР. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама