Главният прокурор е гарант, че баровците ще останат безнаказани, според Христо Иванов

23:03, 18 апр 16 / Политика 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор в България, който и да е той, е гарантът за това, че баровците ще имат пълнотата от имунитета от наказателно преследване. Това каза бившият министър на правосъдието Христо Иванов по време на дискусия, организирана от клуб "Светослав Лушенков" в щаба на партия ДСБ, предаде "Дневник". 

Иванов говори за съдебната реформа и какво е направило правосъдното министерство, когато той е бил начело.  Христо Иванов коментира и, че нарушаването на закона се е превърнало в "национален спорт". Според него корупцията у нас не е рушветчийството, а моделът, по който се управлява държавата, подчинен на овладяването на властта. По думите му за една малка група от хора и водената от тях политика разделението на властите не важи.

Корупцията създава климат на обща деморализация, според бившия правосъден минситър, а усещането на хората е - "политиците ще си правят, каквото искат и нашето мнение няма значение" Съдебната реформа по думите му, може да реши тези проблеми, защото е имунната система, която може да изчисти властта от тези, които само я използват.

Той допълни, че медиите, които трябва да са лекарството и съдът, който е имунната система на държавата са заразени, но това може да се промени с реформата. Иванов каза още, че в съдебната система има качествен човешки ресурс и това се вижда от онези съдии, които не си замълачават, ами алармират за нередности.

Според него донякъде министерството под негово командаване е постигнало успехи в посока разделението на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. "Не стана по начина, по който трябваше, но стана", коментира Иванов. По думите му разделянето на ВСС е станало така, както е искал главния прокурор, като парламентът просто му се е поклонил.

Друго направление, по което институцията е имала успех макар той да е минимален и начален е реформата в прокуратурата. По думите му съчетанието "реформа" и "прокуратура" не е съществувало преди 2014г., което може да се провери дори при търсене в интеренет. Иванов обясни, че централизираният й модел засилва правомощията на главния прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама