Парламентът гласува за хуманно овладяване на популацията на бездомни кучета

07:37, 20 апр 16 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание ще гласува на второ четене промените в Закона за защита на животните. Точката е заложена като първа в дневния ред на депутатите, но програмата предстои да бъде гласувана в началото на днешното редовно пленарно заседание. 

Промените в закона се налагат заради необходимостта от изготвянето на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета по хуманен начин и някои конкретни причини. Една от тях е анализ за изпълнението на общинските програми за овладяване на популацията от безстопанствени кучета на територията на страната, който показал, че се прилагат различни подходи, които не водят до подобряване здравето и благосъстоянието на населението, намаляване броя на  безстопанствените животни и съответно намаляване на риска от възникване на зоонози.

С промените основно се цели  постигането на здравословна среда на живот на населението, опазване на здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях.

Общинският съветник Марта Георгиева написа в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", че земеделската комисия към парламента е получила над 600 протестни декларации за безобразната подмяна на текстовете от изменението на Закона за защита на животните. 

"Тя беше направена от анонимна работна група между 1-во и 2-ро четене на законопроекта и отваряше вратите за изтичане на огромни обществени средства, вече и от държавния бюджет за НЕрешаване на проблема с бездомните кучета. Кръстихме я "Милиони за кастрирай и убий", написа още тя. Според нея след намесата на граждания, комисията свикала ново заседание и прегласува отделни текстове.

Припомняме, че в началото на месеца десетки граждани се събраха на протест пред Народното събрание в защита на животните. Тогава те настояваха за подобряване на условията в общинските приюти за кучета и спазване на законите. Според тях общините трябва да работят по метода "кастрирай и върни", а не "кастрирай и затвори в приют".

Беше изготвена и петиция за затваряне на общинските приюти за кучета, които не отговарят на законовите изисквания. Под нея се подписаха над 11 000 души за 60 дни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама