Нови инициативи тръгват по казуса "Бедечка" в Стара Загора

08:15, 20 апр 16 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двете страни в спора по казуса „Бедечка” започнаха нови инициативи. От едната предлагат местен референдум, а от другата изграждане на приключенски парк в спорния терен.

Стартира подписката за местен референдум по казуса "Бедечка", инициирана от общинския съветник Янко Янков. Необходимите 15 000 подписа ще се събират в два пункта  -на долната „гъба” пред общината и в офиса на гражданско сдружение "Истината за Стара Загора". Срокът за събирането на подписите е три месеца. Инициативният комитет е предложил четири въпроса за референдума:

1. Съгласни ли сте да бъдат изкупени частните земи в кв. „Бедечка" като бъдат похарчени над 30 млн. лв. от нашите данъци, за превръщането на „Бедечка" в парк?

2. Съгласни ли сте да бъдат увеличени местните ни данъци, за да бъдат изкупени частните земи в кв. „Бедечка" и той да бъде превърнат в парк?

3.Съгласни ли сте Община, Стара Загора да влезе в 15-годишна процедура за изкупуване на частните земи в кв. „Бедечка" с риск да бъдат заведени срещу нея дела за заплащане на вече направени от собствениците на земите инвестиции, за пропуснати ползи и пр.

4. Съгласни ли сте да бъде променен ОУП на кв. „Бедечка" от Зона за благоустрояване в Зона за отдих и туризъм с много атракциони и да бъдат похарчени над 30 млн. за това?

Междувременно групата старозагорци от „Запазете Бедечка” публикува в социалните мрежи предложение за превръщането на парка в атракцион.  „Предлагасе промяна на Общия устойствен план  на град Стара Загора и отреждане на спорната територия около Бедечка за „зона за спорт и атракции“ и последващо изграждане на природен приключенски парк под формата на публично-частно партньорство, наемане на площ или други форми на партньорство. При подобно решение не е нужно да се извършва отчуждаване на земите на собствениците. Прогнозната стойност на проекта е  от около 8 милиона лева, която е значително по-малко от тиражираните суми за изкупуване на земите или пък изграждането на нова инфраструктура на квартал, като и в двата случая сумите най-вероятно биха надхвърлили 20 милиона лева.

Това предложение широко отваря вратите за финансиране извън бюджета на общината – нещо, което е невъзможно в цитираните по-горе хипотези. Този проект би могъл да получи частично финансиране по европейски проекти, чрез държавна помощ, от социално отговорни фирми (включително собственици), инвеститори и други.

Считаме, че от това предложение печелят всички – собственици, общественост, община Стара Загора, както и цяла България! В изпратеното „мотивирано предложение“ сме обяснили в детайли защо това е така”, се казва в съобщението на групата. Предложението е изпратено на кмета Живко Тодоров, който вече заяви, че е готов да приеме всяко разумно предложение по спора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама