Защо нямаше „граждански арести“ в пика на бежанския поток, пита Бъчварова

09:03, 20 апр 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Защо тези, които сега организират „граждански арести“ на бежанци с оправданието, че помагат на полицията, не го направиха миналата година, когато бежанският поток бе най-силен?

Този въпрос отправи вътрешният министър Румяна Бъчварова в ефира от „Нова телевизия“. Според нея натискът на границата ни е спаднал с около 39%, а мобилизацията на гражданите е самоизява на определени групи и се използва от друга част от обществото като провокация към МВР. С нея се цели да се покаже, че държавата е слаба.

„Не приемам тези действия като желание да се помогне на властите, а като форма за търсене на самоизява. Това е търсена преднамереност”, убедена е Бъчварова.

Тя за пореден път увери, че МВР изпълняваме задълженията си по охрана на границата и от ведомството никога не са твърдели, че няма пропуски. По думите на вътрешния министър за миналата година има регистрирани 30 000 бежанци, като една трета от тях са регистрирани на входа, една трета са задържани в страната и една трета – на изход.

„Това означава, че по всички линии, по които можем да противодействаме на това явление, сме действали. В същото време има около 100 000, които не са допуснати да влязат в страната ни, което означава, че има голяма ефективност в работата на „Гранична полиция”, посочи Румяна Бъчварова.

Попитана има ли достатъчно полиция в България Бъчварова отговори, че има голям недостиг на професионални кадри.

"За да се гарантира сигурността от една страна е необходимо численост на състава, а от друга – съоръжение. По всички тези показатели имаме голям недостиг, което се дължи на факта, че поредица от години делът от общия бюджет за издръжка на МВР е изключително малък”, каза още вътрешният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама