Откриха център за почасови услуги за хора с увреждания в Търговище

10:07, 20 апр 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда беше открит в Търговище. Той се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и ще помага на лица с увреждания и възрастни над 65 години и техните семейства.

Акцентира се върху предоставяне на грижи за хора с невъзможност да се обслужват сами в бита, които са поставени в социална изолация. Потребителите ще получават подкрепа в зависимост нуждите си за период от 18 месеца.

В новата услуга са ангажирани 2 социални работници, здравен работник, рехабилитатор и психолог.  Освен на място те ще предоставят и мобилна услуга в дома на нуждаещите се.

Заявления за включване в интегрираните услуги подадоха 392 кандидат – потребители. Въз основа на социална оценка на потребностите, комисия подбра най-нуждаещите се от подкрепа хора, с невъзможност да се обслужват сами.

165 човека получават услугите личен, социален асистент или домашен помощник , медицинска и психологическа подкрепа и рехабилитация. За потребителите ще се грижат около 80 асистенти и помощници, с които бяха проведени интервюта. От град Търговище одобрени за включване са 79 лица, а тези от селата на общината са 86. Над 65 годишна възраст са 95 човека, останалите 70 са с увреждания, от които 18 деца.

"Към момента има потребители, които са се отказали от услугите писмено, има такива които са недоволни от броя часове и от това, че са попаднали в списъка с резервите. Недоволните са подали писмени жалби, които ще се разгледат от специално назначена комисия." информираха от екипа на проекта.

Оттам допълниха, че предстои подписване на трудови договори и еднодневно обучение на асистенти и домашни помощници. Ще бъде направено разпределение на асистентите по населени места, в които ще работят.

Целта е в дадено населено място, в което има няколко потребителя, те да бъдат обхванати от един или двама асистенти. Срокът на проекта е 18 октомври догодина. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама