Залежи на газ в Черно море ни правят енергийно независими, смята Делян Добрев

10:16, 20 апр 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ако открием залежи в Черно море, България ще стане енергийно независима и газът ще поевтинее. Търговският баланс ще стане положителен, тъй като няма да внасяме от чужбина. Възможно е дори да изнасяме". Това каза пред БНТ председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев (ГЕРБ).

Той обясни, че е изключено да се случи ситуацията с електроенергията, която е по-скъпа от българските, отколкото от американските централи. Държавата не инвестира в проучването на Черно море и няма ангажимент за изкупуване на добива, поясни Добрев.

"Защо е ценен този местен добив? Не само защото ние ще получаваме огромни концесионни възнаграждения и това е в интерес на държавата, възнагражденията за разлика от полезните изкопаеми например в нефта и газа достигат до 30%, тоест 30% от продажбата на този газ или нефт ще влизат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения. В допълнение на това от останалите 70%, 30% са разходи по преноса от тези хиляди километри на газа, който получаваме, та газът в България ще бъде значително по-евтин", обясни председателят на Комисията по енергетика.

По думите му, Румъния задоволява 80% от нуждите си със собствен газ и през следващите няколко години ще станат износител. "Съседните до нас срани са големи пазари за газ. Все по близо сме до износ", убеден е Добрев.

Нашата енергийна зависимост ще намали и тази на Европа, коментира още той. В момента Европа е 34% зависима от енергийните суровини на Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама