Арх. Илко Николов: Регистърът на Община Пловдив за опасните сгради не е актуален

10:37, 20 апр 16 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регистърът на опасните сгради не е актуален, а тази система трябва да се подновява ежедневно. Това заяви арх. Илко Николов, зам.-председател на Съюза на архитектите в България и председател на пловдивското дружество, цитиран от Радио Пловдив

Още миналата година е предложена актуализация на този регистър в общината, но съгласувателните процедури са доста бавни, припомни арх. Николов. Той е категоричен, че превенцията е единственият начин институциите да гарантират сигурност и някакъв контрол над процесите, свързани с укрепването на сградите.

"Кой друг, ако не общината, би могъл да има най – точна информация за собствените си сгради? Кой друг, ако не общината, може да упражнява най – ефективен контрол върху процесите, свързани с поддържането и укрепването на тези сгради?",  попита арх. Илко Николов.

Той подчерта, че механизмите са добре описани в законите – в различните нормативни актове е посочено кой при какви обстоятелства и как трябва да действа. "Въпросът опира не до документалността, а до начина, по който тези наредби се прилагат", заяви Илко Николов. 

Според него е факт, че институцията НИНКН (Национален институт за недвижимото културно наследство) е изключително бавна. Архитектите ежедневно се сблъскват с тази бюрокрация и няма колега, който да каже, че тази институция действа ефективно, посочи Николов. 

Бившият председател на пловдивския общински съвет прогнозира, че един земен трус от около 5,5 по Рихтер би могъл да ликвидира половината от опасните сгради в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама