“Репортери без граници”: ЮАР и Уганда с по-свободни медии от нас, вече сме 113-и

11:15, 20 апр 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България продължава да се срива в класацията по свобода на словото на “Репортери без граници”. Страната ни вече е на 113-о място от 180 държави. В миналогодишната класация бяхме на 106-о място.

Това ни поставя на последно място в целия Европейски съюз. Но и много след държави като ЮАР и Уганда, които са на 110-о и 102-о място съответно.

“Позицията на България се дължи на средата, доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси, сред които и Делян Пеевски - (бивш - бел. ред.) шеф на разузнаването и собственик на "Нова българска медийна група", притежаваща шест вестника. Комисията за финансов надзор (КФН) пък работи като “медийно ченге”, налагащо глоби и нареждащо журналисти да разкриват източниците си и ги спира да хвърлят повече светлина върху проблемите на банките и банковата система в страната”, пишат от “Репортери без граници”.

На първо място в класацията е Финландия, следвана от Холандия, Норвегия, Дания и Нова Зеландия. На дъното са африканската Еритрея, Северна Корея, Туркменистан, Сирия и Китай.

 

Пред България в класацията са Уругвай, Украйна, Еквадор, Източен Тимор, Кения, Бутан, Киргизстан, Никарагуа, Танзания, Босна и Херцеговина, както и Сърбия.

 

Цялата класация може да видите ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама