Авиатори стягат летището в Градище

12:59, 20 апр 16 25 1631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерски съвет предостави за безвъзмездно ползване на клуба по въздушни спортове „Скай Шумен“ за срок от 10 години старото летище край с. Градище. Решението бе взето на днешното заседание на правителството.

Сдружението ще извърши ремонт на летището , за да отговаря на изискванията на Закона за гражданското въздухоплаване. Теренът ще се ползва за дейността на клуба по въздушни спортове.

След месец трябва да започнат ремонтите, каза Георги Георгиев от „Скай Шумен”. Той добави, че трябва да се доведат до летището ток и вода, както и да се ремонтира стар селскостопански склад, който да се ползва за хангар.

Него вероятно ще го изградим от нулата, за да може да го ползваме, каза авиаторът.

Той добави, че ще се опитат до края на годината да свършат с ремонта, за да могат да преместят техниката си от Шумен там.

Ще вложим в летището всичко, което имаме, категоричен е Георги Георгиев.

Целият имот, които ще получат летците, е 120 декара, а летището е с половин километрова асфалтова полоса.

2 години чакаме за летище. Много хора бяха ангажирани в осъществяването на тази идея, но най-голяма е заслугата на председателя на „Скай Шумен” Христо Добрев, каза Георги Георгиев.

Topnovini.bg припомня, че през март миналата година Клубът по въздушни спортове “Скай Шумен" поиска Община Шумен да му даде летището в Мараш, за да развиe там летателна школа.

Тогава председателят Христо Добрев обясни, че мотивите им не са комерсиални, а всъщност искат да върнат старата слава на Шумен като европейски център на безмоторното летене.

Общината обаче отказа, заради юридическа пречка – теренът бил актуван като пасища и мери.

След това авиаторите започнаха процедура за друго летище, което е близо до Шумен – това в Градище.

То е изградено в края на 60-те години на миналия век и се е ползвало от селскотопанската авиация. След 1989 г. обаче летището опустява, разказа кметът на Градище Идриз Халидов.

Той заяви, че новината за отдаването на летището го радва. По-добре е едно нещо да се поддържа, а не да пустее, каза селският първенец. Той допълни, че летището може да представя и селото. Хубаво е, така може да излезе и работа за хората, заяви Халидов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама