Второкласници от СОУ “Панайот Волов” в Шумен получиха своя урок по родолюбие

13:31, 20 апр 16 / Култура 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деца от втори “А” клас от СОУ “Панайот Волов” в Шумен получиха днес урок по родолюбие. Заедно със своята класна Румяна Коджаманова те присъстваха на възстановка на жива картина от Априлското въстание.

Домакин на събитието бе къща-музей “Панайот Волов” в Шумен, а урока по родолюбие бе изнесен пред децата от членове на СНЦ “Крумъ Страшний”.

Инициативата е традиционна и се провежда за 13 поредна година на 20 април – дата на избухването на Априлското въстание. През 2016 се честват 140 години от паметното историческо събитие.

Пред децата членовете на СНЦ “Крум Страшний” направиха възстановка на жива картина от пукването на първото черешово топче. Залпът бе произведен от точна реплика на оръдието, което се съхранява в къща-музей “Панайот Волов”.

По повод 140-годишнина на Априлското въстание уредничката на музея Милена Андреева получи дарение – оригинален плакет изработен през 1901 година по повод четвърт век от избухването на въстанието и изграждането на паметника “Цар Освободител”. Знакът е от алуминий и се е подарявал на всеки, дарил пари за знаковия паметник на Царя в София.

140-годишнина от избухването на Априлското въстание отбелязаха и от местната младежка структура на ВМРО в Шумен. Млади хора от патриотичната партия раздаваха пред театъра картички с лика на българските революционери, отдали живота си за освобождението на България от османско иго. На гърба на картичките бе изписана крилатата мисъл, изречена от воеводата Георги Бенковски: Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава рана, която никога няма да заздравее!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама