Рашидов на откриването на Ларгото: Тук да си правите купони (снимки)

14:09, 20 апр 16 / Култура 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Този обект не е наш, той е на всички софиянци. Да ви е честито! Тук да си правите младите хора своите купони, тук да се веселите, тук има един просторен амфитеатър, да се пеят песни, да танцуват хората, да се радват и да пазят това, което е направено“. С тези думи културният министър Вежди Рашидов приветства всички граждани и гости на София на вече напълно реставрирания античен комплекс „Сердика“, по-известен като Ларгото. 

Античният комплекс беше официално открит от Рашидов, премиера Бойко Борисов и регионалния министър Лиляна Павлова. За да видят въображаемото рязане на лентичка след реставрацията на обекта бяха дошли министри, археолози, архитекти, творци и общественици.

Преди официалните слова имаше бърза обиколка на Ларгото, на която Рашидов показа реставрираното културно наследство на Борисов и Павлова. Това е един лично изстрадан обект, разкри Рашидов пред присъстващите.

„Взехме решение да извадим историята на повърхността и днес всички да може в центъра на София да се радваме на един уникален обект, който, освен Рим, нито една друга европейска столица не притежава“, отбеляза културният министър.

Проектът е спечелен от културното министерство през 2011 г. Една година и половина над 100 души са проучвали най-долния слой на комплекса. След това последвала оставката на правителството и обектът бил покрит близо 2 години с найлони. Тогава кабинетът „Борисов 2“ си поставило за задача да довърши успешно Ларгото, за да не се загубят над 10 млн. европейски пари до 2015 г., припомни Рашидов.

Културният министър се върна към историята, като каза, че император Константин Велики се е провикнал от там: "Сердика е моят Рим“.

„Ще продължим да развиваме този музей. Ще продължим нататък – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, защото има толкова много места, които да показваме в туризма.“, каза премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че Рашидов е минал през много перипетии не само в строителството на Ларгото, но и в личен план, докато го види реставрирано.

Регионалният министър Лиляна Павлова отбеляза, че проектът за Ларгото е част от петте ключови обекта, които са финансирани по програмата „Регионално развитие“. Тя допълни, че за периода 2007-2013 г. по тази програма са инвестирани общо 280 млн. за културно-историческо наследство и туристически атракции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама