Депутатите ускоряват строителството на оградата по границата с Турция

14:22, 20 апр 16 / Политика 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поправка в Закона за обществените поръчки (ЗОП) Народното събрание ще ускори изграждането на защитното съоръжение по българо-турската граница. Вносител на предложението е Валери Симеонов и група народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ. Поправката бе приета на първо и второ четене в края на днешното пленарно заседание с 87 гласа „за”, 4 „против” и 4 „въздържал се”.

Според Симеонов измененията му целят поправянето на един пропуск при гласуването на новия ЗОП.

„С този текст ще дадат възможност за възлагането на строителни дейности без да се прилага Закона за обществени поръчки с всички негови клаузи и изисквания”, обясни патриотът. По думите му в момента областните управители били принудени „леко да не спазват закона”, за да продължи изграждането на оградата.

Таско Ерменков от БСП каза, че не оспорва опасността, която представляват бежанците и попита какво е правило правителството от миналата година февруари месец, когато се приемаха промените в ЗОП.

„Река Резовска и тези 12 км по река Тунджа не са се появили от вчера. Те са на същата тази граница, на която трябва да се изгради оградата”, обяви Ерменков, на което председателят Цецка Цачева каза, че коритото на реките се мени и това била причината.

„Година и половина ни главичкат, че по границата се взимат всички необходими мерки и чужди премиер идват да ни тупат по рамото”, посочи социалистът, визирайки посещението на премиера на Великобритания Дейвид Камерън. „Може би не сме проектирали 65 км ограда, защото не знам дали са граница или не”, предположи Ерменков.  

Според Симеонов няма осигурен бюджет за изграждането на оградата до края на тази година и трябвало правителството да бъде принудено до края на 2016 г. ограда да има.

„Вие построихте 30 км ограда за 10 месеца, която след това падна. Ние строим преградно съоръжение”, обясни Свилен Иванов, като изказването му беше насочено към случая от миналата година, когато край Елхово оградата беше готова да се срути.

Иван Иванов посочи, че БСП ще гласува против, защото някой трябва да поеме отговорност за това, че някой не си е свършил работата.

Според бившия военен министър Ангел Найденов наблюдаваме една пълна безпомощност на вносителите да обяснят какво налага тази поправка при положение, че имаме първоначален проект, върху който работят шест фирми на територията на три области

„Кое налага тази промяна и свързано ли е с хипотезата за изграждане на нови участъци по границата ни с Турция или с Гърция”, попита Найденов и допълни, че защитното съоръжение ще ни струва по милион лева за линеен метър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама