Област Шумен е сред водещите по детска смъртност в страната

14:53, 20 апр 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Област Шумен е сред водещите в страната по смъртност на деца до една година. През 2014 г. тя е била на второ място. Това бе отчетено днес на среща в Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в Шумен.

На срещата бе отчетено още, че в община Върбица от юли 2014 г. няма гинеколог, а региона е на първо място по ранни бракове в област Шумен. Черната статистика се подсилва и от регистрираните три огнища на сифилис в Шуменско. Специалистите споделиха, че има клинична пътека за лечение на майките, но не и за децата, като са регистрирани и три случая на мъртвородени заради заболяването.

На срещата присъстваха представители на неправителствени организации, държавната и местна власт от областите Разград, Търговище и Силистра.

Специалистите отчетоха данните от инициативата “Бележник 2016: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?”. Оценките се поставят от членове на Национална мрежа за децата, която обединява 141 граждански организации, работещи с деца и семейства в цялата страна.

“Бележникът” съществува от пет години и по шестобалната система дава оценка по пет основни показателя – Конвенцията на ООН за правата на детето, семейна среда и алтернативна грижа, здравеопазване, образование и правосъдие.

Средният успех на държавата тази година 3.28, докато през миналата е бил 3.20.

За 2016 г. най-ниска е оценката за работата по Конвенцията на ООН за правата на детето – 2.91. “Зад красивите фрази не стоят реални действия”, коментира ръководителят на екип в КСУДС-Шумен Диана Нинчева и добави, че държавата е длъжник в гарантирането на правата на всяко дете. Тя посочи, че е наложително да се създаде специално звено за деца към Комисията за защита от дискриминация и национален детски омбудсман.

Като най-сериозен проблем в сферата на образованието бе посочен големият брой на децата отпаднали рано от училище, а основна причина за това е заминаването им в чужбина при родителите. Средната оценка за тази година в сферата на образованието е 3.58. Посочено бе, че в тази област се полагат значителни усилия, но те се оказват недостатъчни за овладяването на процеса.

Сферата на правосъдието е получила 3.50 за 2016 г., но бе отбелязано, че все още правото на децата да бъдат изслушвани в подходящи условие не е гарантирано у нас. Добър пример обаче в това отношение е Шумен, където е създадена “Синя стая”. Такава имат още 13 областни града в страната.

България изостава и с прилагането на европейската директива за деца жертви на насилие и участието им в правни процедури.

Все още е висок и броя на изоставените деца, въпреки че през последните години усилено се работи по програми за приемни семейства и родители. Те обаче не са разпределени според нуждите на регионите в страната. Като пример бе посочена община Самуил, където броят на приемните семейства е голям, спрямо нуждите, докато в Пловдив има силен недостиг на приемни родители.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама