Вижте как изглежда Ларгото под купола (снимки)

16:01, 20 апр 16 / Култура 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ларгото най-сетне е достъпно за любопитните погледи на софиянците и гостите на града и под стъкления си купол между президентството и Министерския съвет.



Над 15 млн. лева и дълго чакане струваше, за да се види античният комплекс „Сердика“ след реставрацията. Процесът по довършването на проекта траеше няколко години. Той беше спечелен от Министерството на културата през 2011 г. След това обаче имаше дупка от около 2 години по време на правителството на Пламен Орешарски, когато работата по комплекса беше замразена, а обектът - покрит с найлони.



Дейностите по Ларгото продължиха в кабинета „Борисов 2“. Работата по консервация и реставрация на обекта беше временно спряна миналата година. Граждани и историци протестираха заради „бутафорната“ реставрация на Ларгото. В началото на тази година гаражни щори пък украсиха „Антична Сердика“ и тогава последваха отново негативни и иронични коментари.



В края на месец януари откритата част на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ беше завършена и достъпна за гражданите. Още тогава обаче реставрираните останки започнаха да се рушат. Бившият главен архитект на София Петър Диков каза дори, че майсторите, които са извършвали реставрационните дейности, могат толкова, колкото са им възможностите за тези отпуснати пари.



Античният комплекс беше официално открит от министърът на културата Вежди Рашидов, премиера Бойко Борисов и регионалния министър Лиляна Павлова. Музеят ще продължи да бъде развиван, подчерта по време на откриването Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама