Номинираха проф. Диана Гергова за наградата на името на акад. Анание Явашов

16:53, 20 апр 16 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проф. д-р Диана Гергова е номинирана за наградата на името на акад. Анание Явашов, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Разград Иван Иванов.

Тя е била единствената номинация за носител на деветото издание на наградата, която се връчва на всеки четири години в община Разград по повод Международния ден на музеите. Предложението е направено от археолозите към музея в лудогорския град.  Предстои на заседанието през следващата седмица Общинският съвет да утвърди номинацията.

Номинацията на проф. д-р Гергова е за приноса й в проучване културно-историческото наследство на Разградския край. Проф. Гергова е археолог с международен авторитет и един от един от водещите европейски специалисти в областта на късната праистория. Тя развива изключително активна археологическа и изследователска дейност; изнася лекции в български и чуждестранни университети; участва редовно в различни научни форуми; автор е на множество публикации в специализирани археологически издания. Особено важен аспект от нейната работа е представянето на културното наследство и разпространението на знание за него. Тя е организатор на редица форуми и изложби, популяризиращи тракийските съкровища на България по света.

 Повече от трийсет години от професионалния си път проф.д-р Диана Гергова е посветила на тайните на Историко-археологическия резерват „Сборяново“ край  Исперих. През ноември 2012 година, археологическата експедиция водена от проф. Гергова откри в Омуртаговата могила Свещарското златно съкровище.

През септември 2013 година при археологически проучвания в резервата Сборяново проф. Гергова откри колесница с впряг от два коня, а по-късно уникална гробница, свързана с погребението на тракийска жрица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама