Представят литературното завещание на странджански писател в Бургас

19:30, 20 апр 16 / Култура 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Литературното завещание на писателя Любен Петков ще бъде представено в книжарница „Хеликон“, съобщиха от Община Бургас. Събитието ще се състои в петък от 18:00 часа.

Любен Петков пое на последния си път на 8 март тази година. Желанието му бе да го изпратим с неговите "Избрани повести" и пътеписи - "Спомен от Виена - пътеписи и две пиеси".

Книгата с избрани повести съдържа невероятни текстове на един от най-добрите български разказвачи, включително и за Града на истината.

Книгата с пътеписи е отличена с годишната награда на Съюза на българските писатели.

Новото издание съдържа няколко пътеписа, в които са отразени важни за автора събития. Това са пътувания и престои в Израел, Атон, Виена и други места, както и пътувания из България. В книгата той е добавил две пиеси, които, според него, имат връзка с цялостното й съдържание - "Дом за живеене" и "Летище".

Любен Петков е роден на 3 юни 1939 г. в странджанското село Крушевец. Средното си образоване завършва във Варна, висшето - във Варненския икономически институт.

Работи като журналист и редактор във вестник "Народна младеж", издателство "Български писател", списание "Съвременник". От 1993 е директор на издателство "Отечество". Някои от заглавията на издадените негови книги са: "Зелени кръстове", "Порта с лъвче", "Календар", "Преображение Господне", "Убийство", "Градът на истината", "Сватбата на Акакий", "Сладкишът на доктор Сириус" и др. Носител е на престижни литературни награди.

През 2005 г. получава Голямата литературна награда на Община Бургас - "Златен Пегас" за цялостно литературно творчество. Почетен гражданин е на Бургас.

Книгите му са преведени на руски, сръбски, полски, унгарски, чешки, испански и други езици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама