Правителството прие Пътната карта за съдебната реформа

19:35, 20 апр 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На редовното си заседание, правителството прие проекта на Пътна карта за изпълнение на актуализираната Стратегия за продължаване реформата в съдебната система. Преди това на 7 април документът бе обсъден и одобрен на заседание на Съвета за съдебна реформа.

Изготвянето на Пътната карта е едно от предварителните условия съгласно Споразумението за партньорство с Европейската комисия за програмния период 2014-2020 г. Документът предвижда 10 млн. лв да бъдат изхарчени, за да продължи реформирането на правосъдната система.  Средствата ще дойдат от държавния бюджет и от оперативна програма “Добро управление” (ОПДУ).

Пътната карта описва подробно какви анализи и проучвания ще бъдат направени, за които е поставен и определен срок. Разработване на регистри за деклариране на имуществото на магистрати и конфликт на интереси, нова наказателна политика, цялостен модел и закон за съдебните експертизи, както и реформа в затворното дело, са сред най-важните мерки в Пътната карта за продължаване на реформата в съдебната система. Предвиждат се още няколко мониторинга на работата на прокуратурата и висшите съдилища.

Най-много средства ще трябва да бъдат дадени за ефективно администриране на съдебната власт, както и за въвеждане на модерна и ефективна наказателна политика, което ще струва 1,5 млн. лв. Сериозна сума от над 1 млн. лв ще отиде и за върховенството на закона, защитата правата на човека, достъпа до правосъдие и хуманността на правосъдието.

С изпълнението на стъпките в документа укрепването на Инспектората към ВСС, въвеждането на програмно бюджетиране във всички съдилища,както и изработването на съдебната карта с оглед регулиране натовареността на съдилищата и магистратите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама