От 2018 г. ще имаме електронни лични карти с чип

20:54, 20 апр 16 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството одобри промени в закона за българските лични документи. Те предвиждат личните ни карти да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Очаква се да се създаде възможност личните документи да съдържат и чип с биометрични ни данни.

Законът се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2018 г., когато МВР ще има техническа възможност за издаване на лични документи с електронен носител. Гражданинът пък ще има възможност да се откаже биометричните му данни да се записват в отделен защитен сегмент на носителя – чип.

Законопроектът не налага задължителна смяна на личните карти – тя ще става поетапно, при изтичане на настоящите. По данни на МВР всяка година, поради изтичане на срока, загуба или навършване на 14-годишна възраст, се издават по около 600 000 лични карти, като в някои години се очаква този брой да нарасне до 1 600 000.

Предвижда се още и използването на електронна идентификация и в международния паспорт. „Макар идентификацията с паспорт за целите на електронното управление да е подход, който никоя друга държава не използва, възможността за това може да бъде полезна на българските граждани, особено на живеещите или пребиваващите в чужбина“, се казва в решението на правителството.

Законопроектът разширява и възможностите за подаване на заявления за издаване на документи по електронен път като добавя използването на електронната идентификация като алтернатива на квалифицирания електронен подпис.

Наскоро вътрешната комисия на парламента отхвърли предложение за промени в Закона за електронната идентификация, с което щяха да се въведат задължителни лични карти с чип и електронна идентификация. Решението доведе до недоволството на бизнеса, както и на кРеформаторския блок.

Преди това пък премиерът Борисов спря обществена поръчка за половин милиард лева, с които трябваше да се създаде „фабрика“ за лични документи, които да имат и електронна идентификация. Причината за нейното създаване беше, че договорът с компанията „Сименс“, която към комента създва личните ни документи е към своя край и струва прекалено много на държавата. Впоследствие се взе решеие, че ще се вложат средства Българска народна банка и нейната печатница да прави личните ни карти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама