Офшорка от "Панамагейт" отпуснала 3,5 млн. евро на съпругата и балдъзата на Брендо

22:35, 20 апр 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Офшорката Mountfield Properties, регистрирана 2005 г. в Панама, е решила да отпусне до 3,5 млн. евро на двете си български дружества през март 2007 г. Управители на двете фирми тогава са били Моника Добринова, бивша съпруга на Евелин Банев - Брендо и сестра й Десислава Дишлиева. Това става ясно от новите разкрития за българи в "Досиетата Панама", след разследване на "24 часа".

Управителки на българските фирми по онова време са Моника Добринова и Десислава Дишлиева. Парите според решение на директорите на офшорката Mountfield Properties е трябвало да бъдат за “погасяване на дългове към кредитори”. Двете отказват коментар по разкритията.

Директори на панамската офшорка са Джордж Алън, Ивет Роджърс и Кармен Уонг, които са директори в десетки други офшорни фирми. Акциите на  Mountfield Properties  пък са безименни.

Добринова и Дишлиева са назначени за управители на “Дрийм Стоунс” и “Гранд Компликасион” през 2006 г., когато и директорите на офшорката решават да учредят двете еднолични дружества с ограничена отговорност.  Скоро след това директорите отпускат без лихва 50 000 евро на “Дрийм Стоунс, а през 2007 г. отпускат еднократно до 1 млн. евро без лихва на същото дурежество, за да се разплати с кредитори от Швейцария, Великобритания, Ирландия, Франция, Люксембург, Лихтенщайн, Италия, Гърция и България. 

По същото време съветът на директорите решава да отпусне други до 2,5 млн. евро на “Гранд Компикасион” със същата цел. Документите са заверени нотариално в Женева на 12 април 2007 г. Не се знае към момента колко от тези пари са стигнали до българските дружества. Малко по-късно двете жени са освободени от длъжност и отговорност.

На 15 юни 2007 г. от клетка №649 в сейф на софийския трезор “Финтех” следователи изземват 3 083 800 евро кеш. Собственик на парите е Десислава Дишлиева, балдъзата на Брендо, и на фирмата й “Пам Пропърти", която има хотели и недвижими имоти. Причината за обиска е разследване за пране на пари срещу Евелин Банев, брат му Симо Карайчев, бившата му съпруга Моника и балдъзата Десислава. Следователите установяват и точната дата, на която парите са сложени в сейфа - 24 април 2007 г. На същата дата пък е убита свекървата на Дишлиева Йорданка Запрянова.

След това започва дело срещу Дишлиева. Следва съдебна сага, обвинението стига до инстанция Върховен касационен съд, а следващото заседание е насрочено за началото на месец май 2016 г. Прокуратурата все още не може да установи категорично откъде са тези 3 млн. евро открити в сейфа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама