Депутатите решават за „извинителните бележки“ при задължителното гласуване

07:29, 22 апр 16 / Политика 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като вчера Народното събрание официално въведе задължителното гласуване, днес депутатите ще умуват в кои случаи и по какъв ред да бъдем извинявани, че не сме упражнили вече задължителното си право на глас.

Парламентът ще продължи разглеждането на измененията на второ четене в Изборния кодекс, които предстои да гласува на извънредни заседания и през идната седмица.

Депутатите предвиждат неупражнилите избирателното си право без уважителни причини да се заличават от избирателните списъци за следващите избори.

Изключение ще правят тези, представили удостоверение за наличието на причините, които са ги възпрепятствали да стигне до избирателната урна. Те следва да представят справка за: инцидентно отсъствие от страната за периода на провеждането на избора; болничен лист за същия период; смъртен акт на роднина или документ за учебна/служебна заетост - уверение от учебното заведение за учебни занятия или изпити, или за командировка от работодателя за същия период.

В случай, че пропуснат тази си възможност, негласувалите ще имат право да бъдат вписвани обратно в избирателните списъци най-късно до 30 дни преди изборния ден. Те трябва да подадат заявление до съответната общинска администрация по постоянен адрес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама