Започва публичното обсъждане на забраната за бурките в Пазарджик

08:32, 22 апр 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Началото на публичното обсъждане на предлаганите забрани за носене на облекла, покриващи лицето е определено за днес от 10,30 часа. До него се стигна, след като в Общинския съвет бяха внесени две предложения за промени в Наредбата за обществения ред, съобщи Дарик радио. Това от екипа на кмета Тодор Попов е за забрана само в държавни и общински институции. Идеята на съветниците от НФСБ е за по-строго ограничение – за всички обществени места: улици, площади, магазини, градски и междуградски транспорт. Аргументите на вносителите са, че така ще се гарантира сигурността на всички граждани, а не само на посетителите в институциите.

Темата предизвика интерес след старта на делото срещу 14-те обвинени за радикален ислям и проповядване на война. Стана ясно, че в Корана няма изискване жените да се забулват с бурки и това е прието само в арабски страни, където се проповядва политически ислям. Още по-разгорещени дебати провокира главният прокурор Сотир Цацаров, след като на брифинг в Пазарджик изрази лично мнение, че такъв тип облекла трябва да бъдат забранени. В подкрепа на това се обявиха и други общественици – министъра на образованието Меглена Кунева, представители на партии като Красимир Каракачанов, Александър Сиди и други.

Публичното обсъждане на проектите за промени в Наредбата за обществения ред с гражданите и институциите ще се проведе в Пленарната зала в сградата на общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама