Започват проверки за регистрацията на домашни кучета

08:34, 22 апр 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Сливен  започва извършването на съвместни  проверки със  служители от Районното управление на МВР в Сливен за това спазват ли се изискванията за отглеждане и регистрация на домашни кучета. При нарушения се налага глоба от 20 лв, а на юридическите лица и едноличните търговци – имуществена санкция в размер на 50 лева. До момента в общината има регистрирани 626 домашни кучета.

Съгласно чл.175 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за местните данъци и такси, собствениците следва да регистрират своя домашен любимец и да заплатят такса за притежаването му.

Условията са регламентирани в Наредбата за притежаване, отглеждане, контрол и регистрация на животни и Наредбата за общественият ред на територията на община Сливен, които са  поместени на сайта на общината.

Подаването на декларация по утвърден образец и заплащането на такса в размер на 20 лева се извършва в дирекция „Местни приходи”. Към декларацията се прилагат копие от ветеринарномедицинския паспорт на кучето – страниците с описание и идентификация на животното, име и адрес на собственика и лекуващия ветеринарен лекар, а при необходимост и документ удостоверяващ целта на ползването му.

Административната регистрация се извършава от длъжностно лице в отдел „Екология” /стая 27/ при Община Сливен, като  данните за всяко домашно куче и неговия собственик се вписват в съответния регистър. 

От заплащане на такса са освободени, след представяне на документ, собствениците на: кучета на хора с увреждания; служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни цели; кучета, използвани от Българския червен кръст; ловни кучета; кастрирани кучета; кучета с поставен микрочип, за първата година от неговото ветеринарномедицинско регистриране. Но те също трябва да имат административна регистрация.

При извеждане на разходка задължително трябва да се носи Регистрационният талон и ветеринарномедицинския паспорт на кучето, както и помощни средства за почистване на екскрементите след дефекация на кучето.

Предстои промяна на общинската наредба заради измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама