В Перущица отбелязват цяла седмица 140 г. от Априлското въстание

09:34, 22 апр 16 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рисунка на открито на тема "Перущица - моят роден град" се състоя в Перущица. Ученици от ОУ "Петър Бонев" с ръководител г-жа Анастасия Митева, пресъздадоха красивата природа и исторически забележителности на родния град върху черните класни дъски в двора на Дановото училище в центъра на Перущица. По-късно участниците присъстваха на откриването на изложбата в Картинната галерия на непоказвани до момента картини от фонда на Историческия музей, посветени на Априлското въстание. Творбите са на художници от 70-те години на миналия век Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Добри Добрев, Христо Нейков и др. Темата е разработена в три самостоятелни исторически цикъла – робство, въстание, освобождение, а експресивният стил на изображенията напълно отговаря на сюжета им. Изложбата "140 г. от Априлското въстание" и рисунките на учениците могат да бъдат разгледани всеки ден в Даново училище.

Акцентът на вечерта беше срещата с потомци на Спас Гинов. Залата беше препълнена от зрители, които искаха да чуят за делото на героя. Част от потомците дори скоро са научили, че са част от родословното дърво на  Гиновия род. Обещаха срещите да станат традиция, за да не се забравя миналото, а да бъде предадено на децата и внуците им. Известният български актьор Калин Сърменов по майчина линия е от рода на Спас Гинов. Сподели, че едва за втори път е в Перущица, но след вълнуващата среща с роднините, обеща да  идва по-често и със своето семейство. На 9 май от 15,00 ч. в читалището ще се състои среща с актьора, на която всеки може да получи отговори на своите въпроси.

Спас Гинов /1848 г. – 1876 г./ е един от най-величавите образи в историята на Перущица и на Априлско въстание от 1876 г. След завършване на средното си образование при Драган Манчов в Дановото училище, Спас започнал да помага в стопанските и търговски работи на баща си. Избран е за  секретар и касиер на създадения през 1876 г. втори въстанически комитет в Перущица. Той  е  "дясната ръка" на ръководителя Петър Бонев и служи на народното дело. Спас Гинов проявява невиждана храброст. На 1 май 1876 г., в църквата "Св. Архангел Михаил", обградена от турците, полага пред олтара на свободата най-обичните си хора – своите деца, жена си, сестрите си и своя собствен живот с думите "Не желая да оставя след себе си робчета". Примерът му е последван от Кочо Честименски и още тридесет и двама перущинци.

На 20 април в ОУ "Петър Бонев"  се проведе общоучилищна викторина, посветена на 140-та годишнина от Априлското въстание и изработиха въстаническото знаме. Най – добрите отбори ще бъдат наградени на  патронният празник, който е днес.  С шествие от училището, водени от духов оркестър, учениците ще поднесат венец на паметника на Петър Бонев центъра на града и ще представят богата художествена програма от 10,00 ч. в салона на читалище "Просвета".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама