Инспекцията по труда в Шумен призовава гражданите да подават сигнали за нередности на работното им място

10:17, 22 апр 16 25 2448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с разпространена информация от медии за работодатели, които удържат суми от възнагражденията на своите работници, като гаранция, че няма да напуснат изненадващо, без едномесечно предизвестие Дирекция „Инспекция по труда” Шумен напомня, че законодателството не позволява да се извършват подобни удръжки. 

Според публикациите в медии, практиката е въведена от работодатели в ресторантьорството, но в нея липсват конкретни данни, на базата на които да бъде извършена проверка.

От Инспекцията по труда призовават потърпевшите да подават сигнали, за да бъде осъществен контрол в рамките на правомощията на инспекторите по труда.

Сигналите следва да се подават от лица, които все още се намират в трудови правоотношения с некоректния работодател. Според трайно установена съдебна практика, споровете след прекратяване на трудовия договор са от гражданскоправен характер и могат да бъдат решавани само по съдебен ред. За работниците и служителите производството по трудови дела е безплатно. Те не заплащат държавни такси и разноски, дори и искът им да бъде отхвърлен.

Инспекторите по труда контролират спазването само на договорените условия в писмения трудов договор. Те не могат да окажат съдействие на работещите във връзка с устни договорки, най-често за изплащане на част от възнаграждението „под масата”, без отразяването им в договора.

Сигнали могат да се подават в Д „ИТ” Шумен на място, на горещия телефон 0700 17 670, през специалната форма на интернет страницата на ИА „ГИТ”, както и по имейлите, публикувани на сайта, в рубриката „Контакти”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама