Калпакчиев: Пътят към независим съд е и реформа в прокуратурата

10:30, 22 апр 16 / Политика 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пътят към независим съд е и реформа в прокуратурата. Сега главният прокурор има правомощия да иска временно отстраняване на съдии и това е безсрочно - има случаи с отстранени съдии с години и това може да бъде използвано за натиск.

Това каза пред БНТ членът на съдийската колегия на ВСС Калин Калпакчиев.

Постигането на независимост на съда изисква да се припознае независимостта на съда като ценност от българските политици, граждани и съдии. Формалната промяна в законите не е достатъчна, защото сме показали през годината, че сме усвоили до съвършенство културата на имитация, на декорация на промени, заяви още той.

Важно е културата на независимост в съдиите, гражданите и политиците да бъдат възпитавани и култивирани. Ние трябва да следим не за формалните принципи на независимост на съда, а как действат. Няма как да има независим съд, когато министър-председателят получава SMS от член на ВСС и го препраща на председателя на Върховния касационен съд. Или когато виждаме как политическите партии, които са уж непримирими и са власт и опозиция, се обединяват безпринципно, за да гласуват членове на ВСС - като изобщо е без значение какви са моралните качества на кандидатите и дали са независими, смята Калпакчиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама