Изборни секции в чужбина ще има само в български посолства и консулства

11:11, 22 апр 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След предложение на "Патриотичния фронт" Народното събрание реши изборни секции в чужбина да има само в посолствата и консулствата.

Красимир Каракачанов от "Патриотичния фронт" и лидер на ВМРО заяви, че с това се цели намаляването на организирания вот в Турция. 

Четин Казак (ДПС) пък контрира, че за първи път в историята на демократична България се прави опит да се ограничат по такъв драстичен начин правата на българските граждани в чужбина. Според него абсурдността на ситуацията е толкова по-голяма, колкото не могат да си представят. 

"Приехте, че гласуването е задължение и граждански дълг за всеки българин, от друга страна не само, че не премахнахте ограниченията да гласуват, но сега ги задължавате да го правят само в посолства и консулства. Учудвам се на лекотата, с която ГЕРБ се поддава на натиска на партии, които никога не могат и да се надяват да получат доверието на сънародниците ни в чужбина. ГЕРБ го получаваше, така ли им се отблагодарявате, като се подвеждате по свирката на патриотите. Нищо толкова страшно не става, ако  и нашите сънародници в Турция участват в изборите", обърна се Казак към ГЕРБ. 

Той заплаши, че ДПС ще стане категорична и безкомпромисна опозиция на всяко предложение, което идва от управляващите, ако този текст бъде приет. "Интересно ми е защо ДОСТ ги няма, за да защитят тези права?", запита Казак.

Красимир Каракачанов го репликира, като посочи, че сега ДПС предлага достлук на ГЕРБ. По думите му в парламента има принципи, които трябва да се спазват, така че изказването му било несъстоятелно. "Аз не настоявам в Македония да има секции навсякъде. Там имаме симпатизанти много повече, отколкото всички останали. Най-вероятно ДОСТ отново са в турското посолство", заяви Каракачанов.

Казак му отоговори, че благодарение на достлука на "Патриотичния фротн" с ГЕРБ, влезли в парламента. "За която и ракета-носител да се прикачите в следващия парламент, пак няма да можете да влезете", подчерта депутатът от ДПС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама