Патриоти на велопоход до началото на Априлското въстание

11:15, 22 апр 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Велопоход до Гюргево по повод 140 години от Априлското въстание ще се проведе на 23 април, събота. Организатори на традиционната инициатива са местната организация на ВМРО и сдружение "Вело Русе".

Шествието потегля в 10 ч. от Пантеона на Възрожденците. По традиция то ще стигне до мястото в съседния румънски град, където е заседавал Гюргевския революционен комитет и е взето решението за Априлското въстание. 

Организаторите напомнят, че е задължително носенето на светлоотразителна жилетка и валидни документи, лична карта или международен паспорт, децата и младежи под 18 години трябва да са с родители или да представят пълномощно.

Пред паметната плоча в румънския град ще бъдат поднесени венец и цветя, ще бъде припомнено случилото се през 1876 година по време на подготовката и провеждането на Априлското въстание, както и значението на Гюргевския революционен комитет за освободителните борби на България от османското иго.

Ще бъде почетено и мястото на Гюргевския пристан, от което на 16 май 1876 година Христо Ботев се качва на кораба „Радецки“ заедно със своята чета.

Както вече съобщихме, младежите от "Велика България" вече напомниха за подвига на Априлското въстание, като раздаваха картички облечени с традиционни носии в центъра на Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама