При фалит компаниите ще могат да се възползват от производство по стабилизация

11:24, 22 апр 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Утежнени процедури при прехвърляния на предприятия, продажба на недвижимо имущество и смяна на управител, както и свързване на регистрите на нотариусите и Агенцията по вписванията са новите мерки в Търговския закон, които целят да ограничат кражбите на фирми. При прехвърляне на търговско дружество пък оригиналът на договора ще се пази от нотариуса 10 години. Освен това се предвижда въвеждането на производство по стабилизация при фалит. Целта е да се даде възможност за оздравяване най-вече на малки и средни предприятия в затруднено финансово състояние, според препоръка на Европейската комисия от март 2014 г. Това стана ясно на брифинг след заседание на Националния икономически съвет в четвъртък, съобщава "Капитал".

Предложените промени в Търговския закон от Министерството на правосъдието на практика се обсъждат от няколко месеца във връзка със случаите на реално открадване на фирми чрез фалшификация на документи. Към момента много фирми се абонират за получаване на eсeмeс от Агенцията по вписванията в случай на промяна по тяхната партида в Търговския регистър, но идеята на промените е да не се стига до такива случаи. Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева съобщи, че документите при прехвърляне на предприятие ще се въвеждат в нов регистър и ще може да бъдат проверявани чрез връзка между Агенцията по вписванията и Регистъра на нотариусите. Оригиналът на договора за прехвърляне ще остава при нотариуса, който ще го пази 10 години. В момента се изисква единствено нотариална заверка на подписите.

Другата промяна в Търговския закон въвежда производство по стабилизация, който ще дава възможност на фирмите да се спасят, преди да бъдат обявени в несъстоятелност. Това производство ще може да се инициира от самото затруднено дружество, когато вижда, че не може да си изпълнява задълженията. То ще дава възможност изпълнителните производства да се спрат временно за кратък период от време, за да може да се извърши преструктуриране, продажба, разсрочване на вземанията или други действия за стабилизиране, преди да се стигне до производство по несъстоятелност. То ще се разглежда от съда в много бързи срокове. От правосъдното министерство очакват, че тези промени ще помогнат най-вече на малките и средните предприятия. Подобно производство (т.нар. предпазен конкордат) е съществувало и преди 1944 г. в България.

Зам.- министърът на икономиката Любен Петров обяви още, че четирите национално представени работодателски организации в България са подкрепили предлаганите от Министерството на правосъдието промени в Търговския закон на 99%. Те ще излязат с общо становище за проекта в близки срокове. За да влязат в сила, промените в Търговския закон ще трябва да бъдат гласувани от Народното събрание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама