Красиви лазарки обиколиха бургаските улици, пеейки народни песни (снимки)

11:28, 22 апр 16 / Любопитно 25 845 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народни песни огласиха центъра на Бургас. В навечерието на християнските празници Лазаровден и Цветница, по стар български обичай, красиви лазарки, пременени в традиционни фолклорни носии, обиколиха няколко улици в града, благославяйки за здраве, щастие и берекет.

„При нас традицията Лазаруване все още битува“, сподели Венета Станева, която е секретар на читалище „Просвета“ в село Люляково, откъдето са и самите лазарки.

„Сутринта на Лазаровден момите се събират в дома на една от приятелките. Обличат една кукла Лазар, която ги съпътства за обичая. След това тръгват да обикалят от къща на къща и пеят песни. Събужда се вече пролетта за всичко хубаво. Като свършат с обикалянето на селото, момичетата отиват до реката и пускат венчетата в нея. Символиката е такава, че чието венче мине най-отпред, тази мома се избира за кумица и до Великден не трябва да се разговаря с нея“, разказва Венета Станева.

Тя посочи, че самата лазарка трябва да бъде тийнейджърка, тъй като казват, че момичето, което е лазарувало, може да се омъжи. Баба Венета бе категорична, че българските традиции и обичаи трябва да се спазват, защото те ни крепят като нация.

„Ако ние забравим това, което е предадено от дедите ни, сме свършени вече“, коментира Венета Станева.

Хубавите момичета пък споделиха, че усещането да бъдеш лазарка е уникално. Повечето от тях и предишни години са били лазарки. По този начин се чувстват много добре, именно защото се стремят да запазят нашите традиции и обичаи.

Първоначално чаровните лазарки се събраха в двора на Етнографския музей в Бургас, където поздравиха присъстващите с песни и танци. Те демонстрираха и как се облича въпросната кукла Лазар.

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Неговото име е символ на здраве и дълголетие.  

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Основните песни на този ден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома. В къщата, където има ерген или мома за женене, в песните се вмъкват и любовно-женитбени мотиви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама