ЕС не бива да връчва ключовете за сигурността си на Турция

11:34, 22 апр 16 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз не бива да връчва ключовете за сигусността си на Турция. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за френския вестник „Фигаро“, ден преди да придружи германския канцлер Ангела Меркел в южната ни съседка.

ЕС е длъжен да разработи единна и последователна миграционна политика, да вземе под строг контрол своите външни граници, но при все това не трябва да поверява ключа на своята безопасност в ръцете на други страни, на първо място в ръцете на Турция, категоричен е Туск.

Година след началото на мигрантската криза, определяна като най-сериозна след края на Втората световна война, тя все още много силна, за да бъде спряна, казва Туск пред престижното френско издание.

"Европейците проявиха нерешителност и слабост, която създаде почва за разпространението на екстремистки, популистки и дори националистически идеи преди година, когато кризата с мигрантите в Европа набираше сила", посочва Туск.

Тази тенденция трябваше да бъде преобърната, категоричен е председателят на Европейския съвет.

"Преди няколко месеца подчертах, че тази миграционна вълна е толкова силна и затова трябва да бъде спряна. Приоритет трябва да е реалната миграционна политика, при която страните от ЕС ще си върнат възможността да взимат решения за това кой прекосява границите им, кога и как. В това е именно същността на една едновременно разумна и хуманна политика по предоставяне на убежище", казва Туск.

"Може да се водят преговори за пари, но никога за нашите ценности. Ние не можем да налагаме нашите правила на останалата част на света, но по същия начин и другите не могат да налагат на нас своите норми. Това послание трябва да чуе президентът на Турция Ердоган", заяви евролидерът пред "Фигаро".

Според него договорът с Турция за намаляване на притока на мигранти към Европа дава резултати и за няколко месеца мигрантите на Балканите са намалели от 70 000 души на 3000 през април.

„В същото време обаче решението, взето за Балканите, не е универсален модел... никой няма да защити нашите граници, освен нас самите. Ние не можем да дадем ключа от нашата територия, от нашата сигурност на която и да е трета държава“, посочи Туск.

Той също така призова ЕС да спре с отстъпките, тъй като те биха могли да се разберат като слабост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама