Кулинарна изложба с местни специалитети беше част от празник в Караманово

11:43, 22 апр 16 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Празник под наслов „На гости на бяло сладко, кафе на пясък, сладка раздумка и стари шлагери“ събра на едно място хората от третата възраст в село Караманово, съобщават от Община Ценово.

„Това е началото на идея и се възражда традиция, която ще обединява пенсионерите не само от селото, но и от съседните населени места . Ще се възроди духовната връзка между настоящето и миналото, за да се пренесе в бъдещето“, уточни председателката на пенсионерския клуб „Златни години“ Гинка Станчева.

Тържеството премина под патронажа на първата дама на община Ценово Йорданка Петрова. Специален гост на празника беше народният представител Пламен Нунев, а областният управител Стефко Бурджиев изпрати поздравителен адрес до организатори, съобщават още от Община Ценово.

„Като човек, който живее в общината, чувствам духовните стремежи на местното население. То не само е съхранило и предало на младото поколение изконните български традиции, но и дава пример как трябва да се живеят годините, прекарвани в пенсия“, не е скрила вълнението си при откриването на празника Йорданка Петрова.

„В жителите на Караманово има живец, който е характерен за тукашните хора в 520-годишната история на селото. Приятно ме изненадват инициативите, които се предлагат за съхраняване на богатството от празници и традиции. Действията на различните институции могат да послужат за пример при изпълнението на добри начинания“, сподели кметът на община Ценово д-р Петър Петров.

В празника се включиха повече от 100 души, прекрачили достойно през прага на третата възраст. Високият градус на доброто настроение се поддържаше от изпълненията на група за стари градски песни „Ехо от младостта“ от с. Вардим, танцьори от клуб „Фламинго“, групата за народни песни от Павликени. Самодейци от местното читалище пресъздадоха част от „Провинциалистките“ на Чудомир.

„Гвоздеят“ на тържеството е бил подготвената кулинарна изложба с местни специалитети. 22 жени се включиха в надпреварата със свои специалитети – погачи, баници, торти, сладкиши.

Първото място е за тортата на Босилка Атанасова. След връчването на наградите изкушенията бяха „дегустирани“ до последната хапка от участниците в празника, който съхранява духовните връзки и ще се превърне в традиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама