100 млн. лева загуби заради блокадите на границата за Великден, прогнозират туроператори

11:52, 22 апр 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Туристическият бранш търпи загуби от началото на годината. При пълна блокада на границите с Гърция щетите за туроператорите и хотелиерите ще бъдат в размер на близо 100 млн. лева. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Байко Байков на пресконференция, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Туроператорите протестират срещу затварянето на границата ни с Гърция от българските превозвачи за Великден и Георгьовден. Те не намират за разумно организирането на подобни действия, при които се ощетяват не само туроператорите, но и туристите. От туристическия бранш апелират българските превозвачи да направят разумни постъпки за разрешаване на проблема, който възниква от блокадите на границата.

„Основният ефект от това действие ще бъде насочен към българските граждани и българските туристи“, защото една част от тях избират да почиват в Гърция за предстоящите празници, каза Байков.

Според туроператорите затварянето на границите няма да навреди на гръцките фермери. Затова те препоръчват българските земеделци да спрат да внасят селскостопанска продукция, докато гръцките фермери престанат да блокират всяка година границата през месец февруари. Туроператорите подчертаха, че туристите са намалели наполовина през февруари, когато гръцките фермери блокираха границата към България.

„Когато се затварят граници, това е убийство за туризма. Репутацията на България като гостоприемна страна за туристи ще бъде сериозно увредена“, каза Калин Драганов от АБТТА.

Организираните пътувания на български туристи надхвърлят 100 хил. души за празниците. Много от българите също ще преминат гръцката граница, без предварително да са организирали своето пътуване, допълни Байков. От АБТТА уточниха, че към момента няма откази на български туристи, но има анулирани групи на гръцки туропеартори към България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама