Е-гласуване още на президентския вот, обеща Цветанов

11:55, 22 апр 16 / Политика 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще направим всичко възможно да направим промяна на внесните текстове и да можем да въведем експериментално електронното гласуване още на президентските избори. Това обеща председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

"На базата на това ще се направят законодателни промени за въвеждането му на първите парламентарни избори. Ще отпадне това да не се правят социологически изследвания преди изборите. Всяка една от политическите формации ще може да си прави и да си заплаща за социологически проучвания. Стигнахме до консенсус да има и местни коалиции на изборите, но да бъде изброена подкрепата от политическите формации, които са регистрирани в ЦИК", обясни Цветанов.

Той подчерта, че задължителното гласуване е факт благодарение на консенсуса, който постигнали в парламента. Имаше искане за активна регистрация на ПФ и за да направят техните отстъпки, приехме след третия път хората да бъдат заличавани от списъците. "Така ще махнем и "мъртвите души", допълни председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Според него не трябва да има нито санкции, нито стимули за гласувалите или негласувалите.

Цветанов бе попитан дали е вярно, че технически е невъзможно да се проведе електронно гласуване на президентските избори. Той отговори, че се обсъжда законодателната възможност да се въведе, а изпълнителната ще каже дали е възможно да се изпълни. За референдума, иницииран от Слави Трифонов, който се оказа, че ще бъде преди президентските избори, Цветанов коментира, че това ще бъде положително, за да се направят и съответните законодателни промени.    Валери Симеонов от Патриотичния фронт подчерта, че са удовлетворени от днешното гласуване за текста от Изборния кодекс, чрез който българите в чужбина ще могат да гласуват само в посолства и консулства. Той припомни, че задължителното гласуване е по предложение на Патриотичния фронт. 

Колегата му Красимир Каракачанов заяви, че често критикувал ГЕРБ за липсата на диалог, но по темата за Изборния кодекс провели много разговори. "Аргументите на ДПС, че някой отнемал правото на избирателите да гласуват, не са верни. Ничие право не е ограничено. Да сте чули Германия да иска да разкрива секции в България? Правото на глас на никой не е ограничено", подчерта той във връзка с приетите промени в Изборния кодекс българите в чужбина да могат да гласуват само в посолства и консулства. 

Пред журналисти Настимир Ананиев от Реформаторския блок коментира, че искали да има изключение за ЕС за относно секциите в чужбина. "Ще видим какъв ще е отзвукът. Ние от ДБГ не сме съгласни. Когато обсъждаме ИК, всички сме конкуренти - няма управляващи, няма коалиция", подчерта Ананиев. Според него "мъртвите души" не се чистели с активна регистрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама