Св. Синод обяви католици, протестанти и други християни за разколници и еретици

12:28, 22 апр 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два месеца след историческата среща между руския патриарх Кирил и папа Франциск, която за пореден път повдигна темата за сближаване между католици и православни нашият Синод избистри следната позиция: „Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно“.

Така на практика според Синода католици, протестанти, Арменската църква и др. са еретици и разколници.

Тази теза ще бъде защитавана от българската църква по време на събора на православието на о.Крит през юни по темата ”Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”.

Текстът е предложен от ловчански митрополит Гавриил, но е подкрепен горещо от колегата му от Пловдив Николай, който дори е приложил подписи от 240 свещеници.

„В Православната църква под „единението на всички” винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание към светата Църква и тогава, чрез покаяние, те могат да бъдат приети в Църквата“, предлагат още да се запише в решенията от събора синодалните старци.

Редакциите са приети единодушно от всички митрополити и патриарх Неофит на заседание на 21 април. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама