Има негативна кампания срещу фонд "Земеделие", смята директорът му (Обновена)

12:44, 22 апр 16 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо получените сигнали за нередности в период от 5 години са 3012 на брой, а по 538 от тях са изпратени материалите по тях към прокуратурата. Това стана ясно на специална пресконференция, на която ръководството ДФ "Земеделие" презентира свършената работа към момента от 2011 г. досега за предотвратяване на злоупотреби.

Яхти, хеликоптери и самолети не са договаряни по оперативната програма, категоричен беше директорът на фонда Румен Порожанов.

51% е делът с документи с вероятно невярно съдържание, подадени към държавната структура, 25% са сигналите свързани с деклариране на неверни данни от бенефициенти

За изкуствено създаване на условия с цел осигуряване на предимство в противоречие с целите за подпомагане, което до скоро не е било престъпление, нарушенията са 14% от общия брой.

7% са нарушенията по схема за създаване на стопанство от млади фермери. Там е установени установяване на изкуствени условия, за получаване на подпомагане. Оказва се, че за техните стопанства не се грижат те, а техен по-възрастен роднина и по този начин залъгват програмата.

От общия брой нарушения 2% са манипулиране на тръжни процедури, а 1% са за неизпълнение на договорни задължения.

Води се негативна кампания срещу ДФ „Земеделие“, каза директорът на фонда Румен Порожанов. Той отказа да коментира проверката на ДАНС. Ясно е само, че тя се прави по разплатени проекти по Програмата за развитие на селските райони, проектите са няколко и по думите на шефа на фонда сумите не са големи. Проверката на агенцията все още продължава, тя започна на 6 април при спецакция заедно с прокуратурата. На службите е предоставвена цялата необходима документация за договори и проекти.

За всички разкрити нарушения от фонда през периода 2007 - 2015 г. са дисциплинарно уволнени - директор и старши счетоводител и началник отдел вОбластна дирекция, както и 2 служители на експертни длъжности. 

Като примери за разкрити вероятни измами по ПРСР 2007 – 2013г. бяха дадени общините Чирпан, Кочериново, Бойница и Тетвен. Едни от най-ярките примери за нередности пък по програмата ПРСР 2014 – 2020 са заявления за изплащане на средства за закупуване на скъпа селскостопанска техника със завишени цени, като за всяка бройка завишението е със 150 хил. лв от цена 300 хил. лв. за комбайн.

Друг фрапантен случай е в област Благоевград, там е била най-голямата концентрация на проекти за развъждане на зайци и пъдпъдъци. При проверка направена от фонда повечето бенефициенти не са могли да бъдат намерени, крили са се, а голяма част от тях като са разбрали, че има проверка, не са подали заявления за изплащане на средства. Общо проблемните за страната такива проекти са 300.

ДФ "Земеделие" е изплатил средства за 695 превозни средства по оперативната програма за предишния период. Били са изплащани по 879 лв за колело за 216 велосипеда, както и по 9 051 лв за АТВ по 178 заявления. Отпуснатите средства не са пълният размер за закупуването им, а само част от него. Също така са плащани по 37 703 лв за микробус по 67 заявления от бенефициенти, както и по 11 574 лв за бъги при обща бройка 22. На автомобил са били отпускани средно по 23 650 лв, по подадени 178 заявления за помощ по програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама