Доброволци разхождат бездомни кучета на специална площадка в общинския приют

12:45, 22 апр 16 25 932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доброволци разхождат бездомни кучета на специална площадка за социализиране. Придобивката бе официално открита днес във Зооветеринарния комплекс на 4-ти километър в Пловдив. Площадката е създадена с безвъзмездния труд на служителите от комплекса и доброволци.

"През изминалата година са одомашени 138 кучета, хванати от улицата, а само от началото на тази година са 45", уточни шефът на Зооветеринарния комплекс Георги Божев. По думите му всеки ден в приюта идват хора, които помагат, разхождат кучетата, създават им определени навици. Животните са изключително дружелюбни към хората именно заради този тип социализация.

В момента кучкарникът е изцяло запълнен, капацитетът му е 35 животни. Всички кучета са кастрирани, обезпаразитени и очакват осиновители. Всеки може да си избере домашен любимец и да си го вземе срещу такса от 50 лева, в която е включена стойността на ветеринарния паспорт и на лекарствата, с които са обезпаразитени. Пловдивчани, които взимат кучета от общинския приют, не заплащат такса, или т.нар. "данък куче", припомни Божев.

"Всяка година кастрираме около 450 кучета. Това означава, че всяка година на територията на община Пловдив от съседните общини и вилните зони пристигат около 400 животни. Ако не работим с програмата за одомашняване, популацията на бездомни животни ще нарасне неимоверно", коментира още шефът на приюта. По закон животните, които не се осиновят, се връщат на местата, откъдето са прибрани.

В Зооветеринарния комплекс вече работи и видеонаблюдение, което обхваща цялата територия, включително и клетките с кучетата. Подготвя се и възможност за наблюдение онлайн в реално време, което ще стане възможно веднага след като се осигури качествена интернет връзка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама