Над 400 административни служители изучаваха новостите в енергийната ефективност

12:54, 22 апр 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съвременни методи за обучения и образователни дейности по енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и технологии представиха днес в Русенския университет "Ангел Кънчев".

Областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев, ректорът на русенската алма матер проф. Велизара Пенчева и председателят на Общото събрание на университета и председател на Общински съвет – Русе чл.-кор. проф. Христо Белоев споделиха своите впечатления от проекта, по който е разработена програмата.

Ръководителят на проекта проф. Николай Михайлов представи резултатите от изпълнението на основните дейности.

Основната цел на проекта е повишаване на квалификацията и уменията на общински и областни служители, ръководители на училища, болници и др. в сферата на енергийната ефективност (ЕЕ) и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Проектът подпомага успешното използване на различните финансови инструменти, насочени към намаляване на енергопотреблението, повишаване на ЕЕ и устойчиво развитие на производството на енергия от ВЕИ.

Разработени са 11 лекционни курса, от които 5 аудиторни и 6 дистанционни. Те включват - Енергиен мениджмънт в сгради; Енергийни стандарти; Разработване на планове в съответствие с националното законодателство и съответните директиви на ЕС, свързани с мерките в сгради; Отчитане изпълнението на плановете за действие; Възможни мерки за ЕЕ и ВЕИ в обществения транспорт; Основни познания за енергийните одити; Договори за енергийна ефективност; Законодателство в областта на енергийната ефективност и енергията от възобновяеми източници; Най-добри практики по отношение на мерки за енергийна ефективност в сгради; Най-добри практики в използването на възобновяеми енергийни източници в сгради; Решения по казуси.



Проведени са и обучения в градовете Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Свищов, Русе, Разград, Тутракан, Силистра и Добрич, по време на които са обучени повече от 400 служители на общински, областни и държавни администрации.

В края на пресконференцията бяха връчени удостоверения за успешно завършено аудиторно или дистанционно обучение по проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама