Светла Петкова, ВСС: Ще се обединяват съдилища, но не и в Бургаско

13:19, 22 апр 16 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще има обединяване на съдилища в страната. Това съобщи Светла Петкова - член на Висшия съдебен съвет, през журналисти в Бургас. Въпросът предстои да бъде обсъден от комисия към ВСС, натоварена със задачата да разглежда съдебната карта в страната. Тя предвижда изравняване на натовареността на съдилищата, защото има райони, където има много висока натовареност за разлика от други, където тя е по-ниска от средната за страната. За това някои от по-малките съдилища ще се присъединят към по-големи от съседен район.

Това обединяване обаче няма да засегне граничните съдилища, особено тези в Малко Търново и Царево, където натовареността е нараснала много покрай бежанския поток, посочи Петкова. Заради нарасналия обем работа в двете съдилища (над 30 дела месечно) се увеличава броят на съдиите там – в Малко Търново стават двама, а в Царево – трима.  

„Като цяло при съдилищата в Бургаска област като че ли няма да се стигне до някакво преструктуриране. Доказа се, че няма такива съдилища тук, които да нямат достатъчно работа. Но в останалата част на страната има такива, където разстоянията между тях са близки и позволяват те да се обединят“, посочи Светла Петкова.

Кои точно ще бъдат районите с преструктуриране на съдилищата, ще стане ясно при определянето на съдебната карта до Нова година. Промените, които ще настъпят в съда, ще засегнат и прокуратурите, които по закон следват съдилищата, каза Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама