ДПС сезира КС заради задължителния вот

14:13, 22 апр 16 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от ДПС обявиха официално в парламента, че ще сезират Конституционния съд заради приетия на второ четене текст от Изборния кодекс, гласуването да стане задължително за българите като изпълнение на гражданския им дълг.

Съпредседателят на ДПС Четин Казак определи приетото до момента от Изборния кодекс като ударно гласуване на значимите промени. Според него това са посегателства върху демократичните устои и постиженията на българската демокрация.

"Явно уклонът към популизма е неустоим и националните аргументи зад тях остават глухи представителите на мнозинството. Ние вчера още заявихме, че ще предприемем стъпки за сезиране на КС. Очакваме КС да отмени по категоричен начин тези противоконституционни текстове. За съжаление, управляващото мнозинство не се задоволи само с това. Днес станахме свидетели на още по-невиждано посегателство върху права на българските граждани, които са били гарантирани от началото на демократичните процеси", заяви Казак.

От ДПС категорично осъдиха това посегателство върху гарантирани и трайно установени граждански и политически права на българските граждани. "Осъждаме желанието да се ограничи възможността на всеки български гражданин да гласува. Заявяваме, че ще продължим да се борим с всички възможни политически и юридически средства, за да се премахне това недопустимо ограничение върху правата на гражданите", подчерта Казак. 

Съпредседателят на ДПС се обърна и към българите в чужбина, като поиска да се да се присъединят към техния глас на протест и да заявят своето категорично несъгласие с този антидемократичен акт.   "В неделя на нашата национална конференция ще приемем подобен протестен текст, с който ще изразим несъгласието си с тази политика", каза още Четин Казак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама