Пилоти от “Авиоотряд 28” са неправоспособни, разкри ген. Атанасов (Обновена)

14:21, 22 апр 16 / Политика 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пилоти и авиационни фирми са превозвали пътници и са били сертифицирани за това, без да са правоспособни. Информацията съобщи зам.-председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов на специална пресконференция. Той уточни, че прокуратурата и ДАНС са знаели за това, както и министърът на транспорта Московски, но не са предприели никакви действия и има документи, които да го докажат. 

"На прокуратурата й е известна тази информация още от 2014 г., тъй като е възложила на ДАНС да извърши проверка по изнесените обстоятелства. Тази проверка има номер 4-363/2014 по описа на ДАНС", аргументира се зам.-председателят на ДСБ.

Пилотите, които са превозвали пътници без да имат право на това са от три авиоокомпании - "Фортуна", "Еърмакс", "Би Ейч Еър".

По думите на Атанасов пилоти на вертолет "Аугуста 109-Е" от правителствения “Авиоотряд 28”, който властта ползва, са неправоспособни. Това по думите е станало ясно след направени проверки през 2014 и 2015 г. За това са знаели и предишните транспортни министри Николина Ангелкова и Данаил Папазов, но мерки не са взети. Нарушенията са били установени от контролните органи на Главна дирекция въздухоплаване.

По непотвърдена информация шефът на Главна дирекция въздухоплаване Минчо Цветков е уволнен точно преди пресконференцията.

Има много тежки злоупотреби при назначаване на ръководни длъжностни лица в Главна дирекция "Въздухоплавателна администрация". Началниците на отдели, които е трябвало да сертифицират пилоти и авиофирми се оказва, че не отговарят на изискванията на длъжностните характерстики за заеманата позиция, каза още Атанасов. За пример той даде шефът на отдел Лицензиране на авиационния персонал Иван Иванов, който не отговаря на условията за заеманата длъжност - да има свидетелство за пилот, 5000 часа като командир на гражданско-въздухоплавателно средство.

ДСБ все още искат оставката на транспортния министър Московски. Според Атанасов той явно е твърде ценен за Борисов, щом стои зад гърба му, след като няма качества. Той предупреди, че разплага с информация за тежки злоупотреби в железопътния транспорт и при управлението на пристанищата.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама