С обществени поръчки ще търсят спасители за неохраняемите плажове

14:50, 22 апр 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областните управители на Варна, Бургас и Добрич трябва да обявят обществени поръчки за възлагане на водноспасителната дейност и медицинското обслужване на най-посещаваните плажове, които нямат концесионер или наемател. За чистотата им пък трябва да се грижат общините, на чиято територия се намират,  тъй като при тях отиват 50% от концесионните такси на вече отдадените пясъчни ивици. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

Разпореждането с плажовете от януари е прехвърлено от МРРБ към нейното ведомство. До момента обаче нямаше яснота как ще се осигурят спасители на пясъците без стопани. Областните управители се надяваха да им бъде разрешено да възлагат дейността без обществени поръчки, защото те предполагат забавяне най-малко с месец, а заради ранното затопляне плажовете вече се пълнят с  хора.

Най-после е готова концепцията за категоризиране на плажовете в зависимост от индивидуалните им характеристики, достъпността им, социализацията им и съществуващата инфраструктура. Предстои тя да бъде обсъдена първо с представители на концесионерите, туристическия бизнес, общините, а след това да се пусне и за широко обществено обсъждане. В зависимост от категорията си плажовете ще бъдат групирани, като за всяка група ще се прилага различна методика за формиране на концесионното възнаграждение, обясни министър Ангелкова. Най-вероятно концесионери по новата методология ще се търсят за следващия туристически сезон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама