С престижни награди се завърнаха децата от ЦУТНТ в Разград от фестивала “Млади таланти”

15:03, 22 апр 16 / Култура 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

С престижни награди се завърнаха децата от клубовете към ЦУТНТ в Разград от Осмия Международен детски фестивал „Млади таланти София 2016”, който се проведе от 18 до 23 април в Националния дворец на децата. Той цели да даде поле за изява на млади таланти в сферата на изкуствата, от страната и чужбина, да предостави възможност за осъществяване на културен обмен между децата и запознаване с новите тенденции в областта на изкуствата.

Момичетата и момчетата от клуб "Слово" към Центъра с ръководител Веселина Йотова получиха награда - статуетка, в раздел "Театрално изкуство" с пиесата "Изборът". Главен сценарист на пиесата е Патриция Колева. В представлението участват малките актьори Патриция Колева, Радина Вълканова, Сияна Димитрова, Колийн Господинова, Димитър Маринов, Кристина Янакиева, Мартина Пеева, Андрея Ангелова, Ахмед Сокол и Деяна Димитрова. Специални благодарности за помощта ръководителят на клуба отправи и към операторката Биана и Нури Сезгин.

Патриция сподели, че в изработването на сценария са и помогнали всички деца от клуба. Тя отбеляза, че пиесата разказва за приятелството между тийнейджърите.

Ръководителят на клуба благодари на всички малки таланти за достойното представяне на сцената. Тя заяви, че гордост за един учител е децата да покажат активност и да поемат творчеството в свои ръце. Йотова отбеляза, че пиесата „Изборът” е втората постановка, която клуб „Слово“ представя. Първият им спектакъл  „Къде е Снежанка“ бе представен в НЧ „Напредък“ пред деца от СОУ „Христо Ботев“. С тази пиеса децата са участвали и в конкурс, организиран от детската интернет телевизия „Аз мога, аз знам”, където са спечелили специална награда.

Младите актьори споделиха, че се справили чудесно и са изключително горди от постигнатото. Те са убедени, че тепърва им предстоят още успехи.

С награда – медал и грамота за добро представяне от фестивала в раздел „Литературно творчество“ е и Деяна Димитрова. Отличието на момичето е за интерпретацията на легендата й „Защо се наричаме капанци“. По думите на ръководителя на клуб „Слово” Веселина Йотова наградата на Деяна е равностойна на трето място, тъй като в конкурса се връчват отличия за отлично, много добро и добро представяне.

Патриция Колева се завръща от фестивала „Младите таланти” и със златен медал в раздел „Музикални изкуства“. Възпитаничката на Свилена Дечева е впечатлило четиричленното жури с председател Мими Иванова с изпълнението на песните „Осъдени души“ и „Една българска роза“.

Ръководството на Центъра за ученическо техническо и научно творчество се похвали с постиженията на още едно момиче. Андрея Ангелова е класирана на второ място във възрастова група 11-14 години в седмото издание на конкурса за рисунка „Рецептите на баба“. Ученическата надпревара се организира от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите -7 в партньорство с Националния дворец на децата.

Андрея разказа, че за конкурса е нарисувала рисунка как баба и внуче готвят заедно на стара печка, каквато нейната баба притежава. Рисунката е направена по време на заниманията на Андрея в клуб „Приложни изкуства“ към ЦУТНТ с ръководител Георги Иванов. Той уточни, че клубът е участвал в творческата надпревара със 17 творби – 10 рисунки, шест снимки и едно пано.  Иванов се похвали, че това е вторият престижен успех за клуба в рамките на този месец. В началото на април неговият възпитаник Нури Нури спечели награда от международния конкурс „Река Дунав – пътят към сърцето на Европа“.

Директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева поздрави и благодари на младите таланти и техните ръководители за постигнатите постижения. Тя отбеляза, че клубовете „Слово”, „Репортери” и „Приложни изкуства” към Центъра са работили усърдно от началото на годината, за да представят достойно не само Центъра, но и Разградска област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама