В Пазарджик единодушно искат забрана на бурките след обществено обсъждане

15:34, 22 апр 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пазарджиклии единодушно се обявяват за забраната на бурките на публични места, въпреки че има разногласия за това дали тя да бъде пълна или в по-деликатен вариант, съобщи Дарик радио. Това стана ясно на общественото обсъждане на двата варианта за промени в Наредбата за обществения ред, предложени от екипа на кмета Тодор Попов и от съветниците от Националния фронт за спасение на България. Към темата бе проявен силен интерес, за дискусията дойдоха десетки хора, повечето – жители на ромския квартал „Изток”.

Целта на обсъждането бе да се стигне да единен вариант, който ще отговаря на очакванията на гражданите. Сашо Кантарев заяви, че който не живее в махалата, не знае колко опасни явления се развиват там и ги определи като „зараза”, обхващаща не само цяла България, но и Европа. Според него наредбата трябва да бъде строга, със сериозни санкции, за да работи. Случващото се в момента е оформяне на първа клетка на опасни крайни течения. Според него сред възрастните роми забулени няма. Бурки и огромни бради носят само тези до около 35-40 години и това е под финансов натиск отвън. За този натиск съветникът от БСП Лазар Попов предложи също да бъдат предвидени санкции, като допълни, че представителите на партията ще подкрепят промените в наредбата, като ще дадат и свои предложения.

Иван Митров, представил се като гражданин и баща, смята, че ограниченията в никакъв случай не бива да остават само за „общинските и държавните институции и обекти”, както е предвидено в проекта на Тодор Попов.

В началото на срещата се разбра, че Областната дирекция на МВР е изпратила становища за двата проекта. В едното от тях, явно отнасящо се за внесеното предложение от съветниците от НФСБ, се казва: „Считаме че предложението „Забранява се носене на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата...“ изцяло кореспондира с вменените ни функционални задължения по установяване на самоличността на лица, разкриване и документиране на престъпления или нарушения на обществения ред и превенция”. В другото становище, за проекта за решение, внесен от кмета Тодор Попов, освен че се одобрява текста, от полицията препоръчват към него да се добавят в проекта и цитираното по-горе, както и да се конкретизират изключенията. Благо Петров, един от авторите на по-строгите мерки, каза, че от НФСБ са изпратили предложението си и до други институции, повечето от които вече са изпратили положителни становища. До дни се очаква и това на прокуратурата.

Съветниците се обединиха около идеята двата проекта да бъдат обединени в един, който да вземе предимствата им, но в същото време да е така разработен, че да не прекрачва европейските норми и да не може да бъде атакуван като дискриминационен. Очаква се общият проект да бъде готов преди сесията на Общинския съвет, насрочена за 27 април.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама